Собственици на хотели и ресторанти по Черноморието са готови да броят заплати до 3 бона за майстори на чеверметата от Родопите и гайдари. Сериозното наддаване за сезонната работа е вече в ход, като най-добрите оферти са естествено за готвачи.
Евтината работна ръка изглежда вече е в миналото.
За шеф в кухнята предлаганата заплата е 3 000 лв, а за готвачи топла кухня варират от 2 400 до 2 500 лв. На този етап обаче има голям глад за качествени кадри, което принуждава ресторантьорите да обявяват високите заплати в сайтовете за търсене на работа, надявайки се да върнат добрите кадри и от чужбина.
„Заплатите са реални, но майсторите трябва да са доказани и с име. Има ръст на предлаганите възнаграждения с близо 10-20%, спрямо миналата година, не само за готвачите, но и за сервитьори, бармани и други", категорични са от бранша.
Оттам отново напомниха, че заради липса на кадри, се надяват да привлекат и чужденци на някои от позициите. „Добър готвач не се става лесно, има много специфични неща за ястията от различните региони в страната, за това не можем да разчитаме на случайни хора за тези позиции", категорични са от бранша.
Заплатите на сервитьорите варират по около 1 000 лв., като повечето са на процент от оборота. Освен това се търсят гайдари за механите и майстори на чевермета, които също са много добре заплатени. Търсенето на подобни кадри е от курортите по цялото Черноморие, но най- агресивни са работодателите от Слънчев бряг, Созопол, Приморско и други места по Южното черноморие.
В повечето случаи работодателите подсигуряват и подслон за персонала си, както и храна по време на работа.
Очаква се голяма част от персонала на Пампорово да се прехвърли към морето. Още повече, че офертите за размера на възнагражденията са далеч по-примамливи дори от тези в разгара на зимния сезон в Родопите.
На снимката: Майсторите си дават среща през май в Златоград, когато се завъртат по над 150 чевермета



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.